תערוכה מומלצת: "דרכו האחרונה של מלך יהודה – הורדוס הגדול" מוזיאון ישראל

בית מרחץ מרשים שנחשף במבצרו של הורדוס - צילום: אפי אליאן

את מעמדו של המלך הורדוס הגדול הרבה יודעים. את יכולותיו האימתניות בבניית מבני הארץ ראינו ועוד נראה בעתיד כאשר יחשפו בחפירות הארכאולוגיות בישראל.

בחודש פברואר האחרון נפתחה תערוכה מרשימה המציגה את דרכו האחרונה של הורדוס, בה מוצגים ממצאים מדהימים שנחשפו הודות לעבודתו הקשה של פרופסור אהוד ז"ל.

התערוכה הממוקמת במוזיאון ישראל מוקדשת למפעל חייו של אהוד נצר, אשר נהרג במהלך חקר קברו של הורדוס במבצר ההרודיון ב2012.

ארון הקבורה המשוחזר של המלך הורדוס - צילום: אפי אליאן
ארון הקבורה המשוחזר של המלך הורדוס – צילום: אפי אליאן

מיהו הורדוס?

הורדוס היה מלך יהודה בן השנים 37 לפני הספירה ועד השנה ה-4 לפני הספירה הנוצרית. הורדוס כונה "הורדוס הגדול" משום שכל בניו נקראו על שמו, משום כך על מנת להבדיל בניהם – כונה אביהם – "הגדול". הורדוס היה ידוע בקיצוניותו ושאיפותיו הבלתי רגילות. 

הדבר התבטא בבניית בניינים גדולים ומפוארים שלא ידעה הארץ לפני כן, מעבר לכך , היה ידוע בקיצוניותו ורשעותו. השיא ששבר הורדוס התחולל כאשר רדף עד לרציחתם את כל בני בית חשמונאי, "טבח התמימים" בו טבח למוות בילדי היישוב בית לחם ואף הרג חלק מבני משפחתו. 

אחד ממבניו המרשימים של הורדוס , הינו ההרודיון. מבצר עצום שהוקם על תלולית עפר מלאכותית השוכנת דרומית לעיר ירושלים. 

ההרודיון היה מקדשו וביתו של הורדוס בין השנים 22 לפני הספירה ועד 15 לפני הספירה, אשר בתקופה הזאת הקים ושדרג את המבצר העצום.  לסיפורו של ההרודיון ואלבום תמונות גדול מהאתר לחצו פה

פרופסור אהוד נצר

אהוד נצר , יליד 1934 , בעל תואר פרופסור וארכאולוג של האוניברסיטה העברית בירושלים. נצר, התמחה באדריכלות וחקר תקופת בית שני בדגש על תקופת חייו של המלך הורדוס. 

בשנות השישים , סיים בהצטיינות יתרה את תואר האדריכלות בטכניון והחל את דרכו הארכאולוגית לראשונה בעת חפירות שהתקיימו באותה עת בהר המצדה. בשנות השבעים, השלים תואר דוקטורט בארכאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. 

עבודת הגמר שלו עסקה בבניינים אותם הקים הורדוס ובכלל שושלת הורדוס ששלטה אז בארץ. בשנת 1990 מונה לפרופסור מטעם האוניברסיטה. 

אהוד נצר החל את דרכו בחפירת ההרודיון בשנת 1972 , שם חשף עד מהרה את מערכות המים והמערות התת קרקעיות מתקופת מרד בר כוכבא. במשך שנים רבות ניסה לחשוף את קברו של הורדוס אך ללא הצלחה יתרה. במקביל נחשפו פריטים מרשימים ומדהימים ובכלל האתר התגלה כאחד מהאתרים המדהימים ביותר שנראו בישראל מתקופת הורדוס. נצר התבסס בעיקר על פי תאורו הכתוב של יוסף בן מתתיהו , אשר כיוון את החשד כי הקבר שוכן במעמקי המבצר. 

בשנת 2007 , במהלך חפירות שהחלו במדרונות ההרודיון , נחשפו מדרגות אשר הובילו לשרידי היכל קבורה עצום ששכן למרגלות ההר. לאחר מספר חודשים של חפירות אינטנסיביות בשטח, נחשף מבנה מאוזולאום מרשים ששרד ובתוכו סרקופג (ארון קבורה) מנותץ. בסמוך התגלו שני קברים עם סרקופגים נוספים אשר זוהו ככל הנראה כשייכים לבני משפחתו של הורדוס. 

זמן קצר לאחר חשיפת קברו של הורדוס, ביקר אהוד נצר עם משלחת חוקרים במתחם ההרודיון. במהלך הסיור שהתקיים ב-25/10/2010, מעד אהוד נצר כאשר נשען על גדר מאולתרת וצנח מטה לעבר שרידי האמפיתאטרון.  נצר הובהל לבית החולים עין כרם בירושלים שהוא סובל מחבלות ראש קשות, שם מת מפצעיו לאחר מס' ימים. נצר הותיר אחריו אישה ו-4 ילדים. 

 

דרכו האחרונה של מלך יהודה – תערוכה במוזיאון ישראל

במוזיאון ישראל הוקמה תערוכה מרשימה ואיכותית שהחלה לפעול החל מחודש פברואר 2013. התערוכה נפרסה על שטח המונה כמה מאות מטרים ומוצגת שם למשך כ-9 חודשים. 

התערוכה , מעבר היותה לציון זכרו ופועלו של נצר – הינה הראשונה שמתקיימת אי פעם בכל העולם כולו. את התערוכה הקימו אוצרו במשך מספר שבועות של עבודה קשה ומפרכת, בה הובאו ממקומות שונים בארץ פריטים כבדים וייחודים שנחשפו. 

עיקר התצוגה שהובאה למקום ואף נבנתה בתצורה המקורית הובאה ממבצר ההרודיון, ובניהם גם ארון הקבורה של הורדוס ומבנים נוספים שנחשפו בעת חפירותיו של אהוד נצר ז"ל. 

הכניסה להיכל המאוזוליאום שנבנה מחדש במוזיאון ישראל לתערוכה - צילום: אפי אליאן
הכניסה להיכל המאוזוליאום שנבנה מחדש במוזיאון ישראל לתערוכה – צילום: אפי אליאן

איך מגיעים?

התערוכה מתקיימת באגף הארכאולוגי של מוזיאון ישראל בירושלים. המקום פתוח לקהל הרחב בכל ימות השבוע, כולל יום שבת.

 

המוזיאון שוכן בשדרות רופין 11 בירושלים. במקום חניה מסודרת וגדולה ללא תשלום.

שעות הפתיחה:

א', ב', ד', ה'       10:00 – 17:00     
ג' 16:00 – 21:00 
ימי ו וערבי חג 10:00 – 14:00  
 שבת 10:00 – 17:00

 

שעות הפתיחה במהלך חול המועד פסח 2013

ערב פסח 25.3  ב 10:00 – 14:00  
פסח 26.3  ג 10:00 – 17:00
א' חוהמ"פ 27.3  ד 10:00 – 17:00
ב' חוהמ"פ 28.3  ה 10:00 – 17:00  
ג' חוהמ"פ 29.3  ו 10:00 – 14:00  
ד' חוהמ"פ 30.3 שבת 10:00 – 17:00  
ערב חג שני 31.3  א 10:00 –  14:00  יום כניסה חינם באדיבות משפחת קראון
חג שני 1.4  ב 10:00 – 17:00  
אסרו חג ומימונה 2.4  ג  10:00 – 21:00  
 יום העצמאות 16.4 ג  10:00 – 21:00  

הכניסה לילדים עד גיל 17 חינם. הפעילויות בתשלום

(הנתונים מתוך אתר מוזיאון ישראל) – כניסה

 

גלרית תמונות

 

 

 

3 מבקרים הגיבו עד כה ב - “תערוכה מומלצת: "דרכו האחרונה של מלך יהודה – הורדוס הגדול" מוזיאון ישראל

  1. תערוכה מרשימה! כל הכבוד על התמונות הייחודיות מהתערוכה.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.